Historiek van het Roeselaars Minivoetbal


Meer dan dertig jaar geleden werd het Roeselaars minivoetbal boven de doopvont gehouden.

 

Het begon allemaal in 1972.

 

In Roeselare was er tot dan geen enkele sporthal. De minivoetballers uit Roeselare moesten uitwijken naar Varsenare waar er een sterke competitie was om hun wekelijkse wedstrijd te spelen. Wie herinnert er zich niet Kees Bolle Kaas en nog vele andere genomineerde ploegen.

 

De Broeders van Liefde van het instituut St.Idesbald beslisten om een sporthal te bouwen en ze na de schooluren open te stellen voor verenigingen.

 

Acht minivoetbalploegen beslisten om een eigen competitie te starten met ploegen zoals Fred Sport, Rodenbach, Centrum, Foorhalle, Kroontje en anderen.

 

Daar de initiatiefnemers meer bekommerd waren om de prestaties van hun ploeg dan om het goed verloop van de competitie ging het er nogal chaotisch en amateuristisch aan toe zodat de broeders weigerden op deze manier nog verder mee te werken aan deze competitie. Uiteindelijk werd Rodenbach de eerste kampioen.

 

De ploegen zagen ook in dat het zo niet verder kon en onder impuls van Julien Lefevere en Broeder Robert werd een degelijk bestuur opgericht en kon een nieuwe start gegeven worden aan de minivoetbalcompetitie.

 

Zo ontstond een hechte band tussen St.Idesbald en het minivoetbalbestuur en tot op heden is St.Idesbald nog altijd onze thuishaven waar er wedstrijden gespeeld worden en waar op het einde van de kompetitie de huldiging doorgaat.

 

De competitie kende een gestatige groei en in 1973 werd er reeds gestart met 15 ploegen.

 

Gezien er nog steeds maar 1 sporthal was in Roeselare, moest er uitgekeken worden naar de omliggende gemeenten om terreinen bij te huren. Zo speelden we in onze beginjaren in Rollegem-Kapelle, Izegem, Lendelede, Beselare, Langemark waar we dan ook aan de wieg stonden van de  plaatselijke competities die er opgericht werden.

 

In het begin hadden we een heel hoogstaande competitie. Ronkende namen zoals Fernand Goyvaerts, Jhonny Thio, Pierre Carteus, James Storme en andere vedetten maakten de dienst uit.

 

De sporthal van St.Idesbald zat elke week afgeladen vol om de technische staaltjes van al die mannen te volgen. Het was een gouden tijd voor het minivoetbal. Na de wedstrijd werd er bij een natje en een droogje nog uren nagepraat in de plaatselijke bar van St.Idesbald.

 

Toen kwam de opmars van de plaatselijke sporthallen, elke gemeente was aan zichzelf verplicht er een te hebben. Dat was het begin van de grote bloei van het minivoetbal.

 

Zo moesten we steeds meer sporthallen huren om al de ploegen wekelijks aan spelen te laten toekomen. Nu spelen we in de sporthallen van Roeselare, zijnde St.Idesbald, Schiervelde, Expo Hallen, Beveren, Onze Kinderen,VTI Roeselare, alsook in Gits, Moorslede, Pittem, Staden, Ardooie, Houthulst.

 

De plaatselijke kompetitie telde in het seizoen 2006-2007 132  ploegen verdeeld in 10 reeksen.

 

Wie had dat gedacht in 1973?